miercuri, 24 martie 2010

DEPENDENTA DE DROGURI USOARE

Dependenta de droguri
Drogurile din grupa sedativ-hipnoticelor, de care se abuzeaza in mod frecvent, sunt barbituricele. Utilizate inca de la 1900 in tratarea anxietatii si a insomniei ele sunt administrate, mai nou, in cazul epilepsiei. Persoanele care ingereaza cantitati zilnice de barbiturice nu par intoxicate si isi procura drogul chiar de la medicul care le trateaza. Barbituricele produc o dependenta severa, asemanatoare cu cea produsa de alcool.
Ea poate avea urmatoarele simptome: tremur, insomnie, anxietate si in unele cazuri convulsii si delir.
In functie de efectul lor asupra sistemului nervos central, drogurile se impart in urmatoarele categorii:
  • psiholeptice (sau inhibitoare ale SNC):
    - opiacee (opiu, morfina, heroina, codeina);
    - tranchilizante, anxiolitice (benzodiazepine);
    - barbiturice;
    - inhalante (solventi, gaze volatile);
    - alcool.
  • psihoanaleptice (sau stimulatoare ale SNC):
    - cocaina;
    - amfetamine;
    - produse pe baza de cofeina, teina;
    - nicotina.

Clasificarea drogurilor in functie de posibilele lor riscuri manifestate la nivel individual sau social face distinctia intre droguri usoare (hasis, halucinogene) si droguri tari (cocaina, heroina).

Produse naturale recomandate in dependenta de droguri:

Exemple de droguri grele: opioide (morfina, heroina), cocaina, barbituratele, amfetaminele, alcoolul, si nicotina.

Exemple de droguri usoare: cannabis, “ciuperci magice”, mescalina , DMT, si LSD.

MDMA(ecstasy) si cafeina sunt undeva la limita dintre droguri usoare si droguri grele, cafeina este cel mai raspandit si utilizat drog de pe intreg globul, nefiind regulat in peste 90% din teritoriile unde este disponibil, provoaca dependenta puternica si dauneaza sanatatii. MDMA nu provoaca dependenta de nici un fel (poate doar psihica) dar are efecte secundare grave daca este abuzat.

Alcoolul si nicotina sunt considerate de multi ca droguri usoare pentru simplul fapt ca sunt legale, defapt amandoua provoaca dependenta puternica si efecte secundare grave, abuzul poate duce chiar la moarte spre deosebire de drogurile usoare la care doza letala este foarte greu de atins sau imposibila.

Share/Save/Bookmark

Drogurile sintetizate au devenit din ce in ce mai populare din anii ’90. Acestea sunt formulate astfel incat sa aiba efecte specifice, dar cu structuri chimice modificate fata de drogurile existente, pentru a evita urmarirea penala conform legislatiei actuale. Denumirile obisnuite sunt: ”ectasy”, “Adam”, “Eve” sau “China white”. Utilizarea acestor droguri are un efect toxic si poate determina afectiuni medicale grave, inclusiv tulburari de mobilitate si chiar deces.

Pentru că în România, media de vârstă a consumatorilor de droguri ilegale a scăzut în ultimii ani de la 20-25 de ani la 15 ani, cea mai mare teamă a oricărui părinte este legată de posibilitatea ca propriul lui copil să fie tentat de consumul de droguri şi să devină dependent.
În cursul anului 2003, sub auspiciile Consiliului Suedez pentru Informaţii privind Alcoolul şi Alte Droguri şi ale Consiliului Europei prin Grupul Pompidou, Ministerul Sănătăţii şi Institutul Naţional de Cercetare-Dezvoltare în Sănătate au realizat un studiu privind consumul de alcool, tutun şi droguri în şcoli. Rezultatele arată că, faţă de anul 1999, consumul de tutun, droguri şi alcool s-a amplificat. Conform studiului naţional „ESPAD 2003” efectuat pe un eşantion de elevi în vârstă de 16 ani, prevalenţa consumului de tutun este de 64%. În acelaşi timp, un procent de 80% dintre aceştia a consumat cel puţin o dată alcool. În ceea ce priveşte consumul de amfetamine, acesta s-a dublat, iar cel de ecstasy s-a triplat în comparaţie cu anul 1999. Numărul consumatorilor de heroină este estimat la aproximativ 24.000 de persoane în Bucureşti, ceea ce reprezintă 1% din totalul populaţiei.
Foarte puţini părinţi se aşteaptă ca fiii sau fiicele lor să nu consume niciodată alcool sau să nu încerce să fumeze, pentru că aceste produse li se par mai puţin nocive şi nu sunt în afara legii. Tinerii de azi, însă, nu văd nici o diferenţă între consumul de tutun, alcool şi cel de droguri ilegale uşoare deşi, ar trebui să fie conştienţi că, separat de efectul dăunător al drogului în sine, chiar şi implicarea întâmplătoare sau experimentarea acestora este o activitate ilegală şi se poate solda cu dosar penal.
Alarmant este faptul că sunt foarte tineri dar şi că, mulţi dintre ei se înscriu din start în categoria „greilor", studiile indicând o trecere într-un timp relativ scurt, de la consumul de droguri uşoare - canabis, marijuana - la consumul de droguri tari (heroina şi drogurile de sinteză). Consumul de heroină injectabil






























vineri, 12 martie 2010

PROactiune pentru MEDIU

INTRODUCERE
Mediul este locul unde traim si ne desfasuram activitatea.
El este in continua schimbare,este un complex de procese.
Ele includ ecisiatemne,care la rfandul sau sunt alcatuite dein apap,aer etc.
Fara ocrotirea mediului,nu se poate asigura dezvoltarea durabila.
Dezvoltarea durabila include protectia mediului iar protectia mediului conditioneaza dezvoltarea durabila.
APA -NE TINE IN VIATA
Folodirea apei nu este atat de importatnta cum este nevoia noastra de a bea apa.Fara ea,nu am putea trai.Apa reprezinta 60% din corpul unui adult si 70% din greutatea unui copil.Un om poate trai doar ceteva zile fara apa.
Apa este partea intregrata a tuturor ecosistemelor.Fiecare lucreu viu are nevoie de apa,care se misca dintr-un loc in altul in mia multe moduri_nori,zapada,ploaie,rauri etc.
CE PUTEM FACE SA PASTRAM APA CURATA??
Respecta natura!planteza plante hraneste animale.
Ingrijeste tot ce trieste in apa si langa apa!
-planteza arbori si arbusti specifici zonei!
-indeparteaza plantele daunatoare
-respecta si ingrijeste animalele
-foloseste plante locale ca o sursa de seminte!
Du gunoiul in locurti special amenajate!!
PAMANTUL-PLANETA VIE
In prezent activitatile omului afecteaza sanatatea planetei mai mult decat orice alta epoca din istorie.Pe masura ce problemele precum incalizrea globala devin din ce in ce mai alarmate,oameni de stiinta,guverne si companii industriale isi intensifica eforturile pentru a intreprinde ceva in acest sens.
-desertificarea
-incalzirea globala
-defrisarile.
MODURI SIMPLE DE A PROTEZA PAMANTUL
-toti oamenii tb sa se uneasca pt a reusi sa protejeze Terra.Acum detinem informatii stiintifice si cunoastem moduri de a curata aerul,apa,solul si putem astfel asigura nevoile de baza tuturor vietuitoarelor planetei.Sunt sute de lucruri simple care,daca le-ai face ai indeparta numeroase pericole care ameninta Planeta.Folosind mai putina energie ,irosind mai putin apa,cu totii putem contribui la mentinerea Planetei.
AERUL-FACTOR VITAL
Echilibrul natural al gazelor atmosferice care s-a mentinut timp de milioane de ani este amenintat acum de activitatea omului.Aceste pericole ar fi efectul de sera,incalzirea globala,poluarea aerului,subtierea stratului de ozon si ploile acide.
Incalzirea globala este cresterea continua a temperaturii medii inregistrate ale atmosferei.
Efectele incalzii globale sunt:
-ghetarii
-amplificarea circuitului apei
-indesirea
-intinderea deserturilor
-modificarea vegetatiei
SA RESPIRAM AER CURAT!!
Concentrarea de gaze de sera din atmosfera nu mai tb sa creasca.Acest lucru nu poater fi relizat decat printr-o drastica a emisiilor.Arderea combustibililor fosile tb redusa in mod simtitor.Exista cel putin 10 lucruri simple pe care le putem face penteu a proteja aerul.

CE PUTEM RECICLA?
-sticle
-ambalaje
-carton,plastic,reviste,plicuri,haine
-becuri,borcane,pungi,etc etc etc.
CE NU PUTEM RECICLA??
-hartia folosita:ambalaje.carton uzat
-plastic-sacose de plastic,tevi din pvc,jucarii,elctronice,folii de plastic etc
PLASTICUL SI CUM SE RECICLEAZA??
Sticlele de suc si apa sunt reciclabile poarta denumirea de PET.
-descompunerea plasticului de camp sau in gropile poate dura pana de 700 de ani!
-PET-urile pot fi reciclate in imbracaminte,fibre sintetice pentru paturi,jucarii,etc
-sticlele de plastic pot fi reciclate si refolosite.Refolositi sticlele de plastic prin umplecrea lor cu apa sau suc si pastrate in frigider.Daca veti lua sticla din frigider si o veti plasa langa pachetul de mancare,va actiona ca un pachet de gheata,racind si mentinand proaspata mancarea!
STICLA SI CUM SE RECICLEAZA??
-sticla este facuta din bicarbonat de sodiu,calcar si mult nisip.Amestecul este pus intr-un cuptor foarte fierbinte si cand se topeste se toarna in forme.Incalzirea cuptorului necesita un consun mare de energie.
Sticla poate fi reciclata si transformata in borcane,sticle,bijuterii,vesela,pahare de baut,cesti si multe altele.
Sticla de descompune in peste 1000000 de ani (spatgere si disparitie)
Refolosirea ambalajelor de sticla ca pe un vas,un suport de pus creioane asau ca un recipient de padstrare a abiectelor precum nasturi.
CE SE INTAMPLA CU STICLA RECICLATa??
-la centrele de reciclare sticla este sortata in functie de culoare si transportata catre o fabrica de procesae unde este curatat si faramitata in bucati mici.