miercuri, 24 martie 2010

DEPENDENTA DE DROGURI USOARE

Dependenta de droguri
Drogurile din grupa sedativ-hipnoticelor, de care se abuzeaza in mod frecvent, sunt barbituricele. Utilizate inca de la 1900 in tratarea anxietatii si a insomniei ele sunt administrate, mai nou, in cazul epilepsiei. Persoanele care ingereaza cantitati zilnice de barbiturice nu par intoxicate si isi procura drogul chiar de la medicul care le trateaza. Barbituricele produc o dependenta severa, asemanatoare cu cea produsa de alcool.
Ea poate avea urmatoarele simptome: tremur, insomnie, anxietate si in unele cazuri convulsii si delir.
In functie de efectul lor asupra sistemului nervos central, drogurile se impart in urmatoarele categorii:
  • psiholeptice (sau inhibitoare ale SNC):
    - opiacee (opiu, morfina, heroina, codeina);
    - tranchilizante, anxiolitice (benzodiazepine);
    - barbiturice;
    - inhalante (solventi, gaze volatile);
    - alcool.
  • psihoanaleptice (sau stimulatoare ale SNC):
    - cocaina;
    - amfetamine;
    - produse pe baza de cofeina, teina;
    - nicotina.

Clasificarea drogurilor in functie de posibilele lor riscuri manifestate la nivel individual sau social face distinctia intre droguri usoare (hasis, halucinogene) si droguri tari (cocaina, heroina).

Produse naturale recomandate in dependenta de droguri:

Exemple de droguri grele: opioide (morfina, heroina), cocaina, barbituratele, amfetaminele, alcoolul, si nicotina.

Exemple de droguri usoare: cannabis, “ciuperci magice”, mescalina , DMT, si LSD.

MDMA(ecstasy) si cafeina sunt undeva la limita dintre droguri usoare si droguri grele, cafeina este cel mai raspandit si utilizat drog de pe intreg globul, nefiind regulat in peste 90% din teritoriile unde este disponibil, provoaca dependenta puternica si dauneaza sanatatii. MDMA nu provoaca dependenta de nici un fel (poate doar psihica) dar are efecte secundare grave daca este abuzat.

Alcoolul si nicotina sunt considerate de multi ca droguri usoare pentru simplul fapt ca sunt legale, defapt amandoua provoaca dependenta puternica si efecte secundare grave, abuzul poate duce chiar la moarte spre deosebire de drogurile usoare la care doza letala este foarte greu de atins sau imposibila.

Share/Save/Bookmark

Drogurile sintetizate au devenit din ce in ce mai populare din anii ’90. Acestea sunt formulate astfel incat sa aiba efecte specifice, dar cu structuri chimice modificate fata de drogurile existente, pentru a evita urmarirea penala conform legislatiei actuale. Denumirile obisnuite sunt: ”ectasy”, “Adam”, “Eve” sau “China white”. Utilizarea acestor droguri are un efect toxic si poate determina afectiuni medicale grave, inclusiv tulburari de mobilitate si chiar deces.

Pentru că în România, media de vârstă a consumatorilor de droguri ilegale a scăzut în ultimii ani de la 20-25 de ani la 15 ani, cea mai mare teamă a oricărui părinte este legată de posibilitatea ca propriul lui copil să fie tentat de consumul de droguri şi să devină dependent.
În cursul anului 2003, sub auspiciile Consiliului Suedez pentru Informaţii privind Alcoolul şi Alte Droguri şi ale Consiliului Europei prin Grupul Pompidou, Ministerul Sănătăţii şi Institutul Naţional de Cercetare-Dezvoltare în Sănătate au realizat un studiu privind consumul de alcool, tutun şi droguri în şcoli. Rezultatele arată că, faţă de anul 1999, consumul de tutun, droguri şi alcool s-a amplificat. Conform studiului naţional „ESPAD 2003” efectuat pe un eşantion de elevi în vârstă de 16 ani, prevalenţa consumului de tutun este de 64%. În acelaşi timp, un procent de 80% dintre aceştia a consumat cel puţin o dată alcool. În ceea ce priveşte consumul de amfetamine, acesta s-a dublat, iar cel de ecstasy s-a triplat în comparaţie cu anul 1999. Numărul consumatorilor de heroină este estimat la aproximativ 24.000 de persoane în Bucureşti, ceea ce reprezintă 1% din totalul populaţiei.
Foarte puţini părinţi se aşteaptă ca fiii sau fiicele lor să nu consume niciodată alcool sau să nu încerce să fumeze, pentru că aceste produse li se par mai puţin nocive şi nu sunt în afara legii. Tinerii de azi, însă, nu văd nici o diferenţă între consumul de tutun, alcool şi cel de droguri ilegale uşoare deşi, ar trebui să fie conştienţi că, separat de efectul dăunător al drogului în sine, chiar şi implicarea întâmplătoare sau experimentarea acestora este o activitate ilegală şi se poate solda cu dosar penal.
Alarmant este faptul că sunt foarte tineri dar şi că, mulţi dintre ei se înscriu din start în categoria „greilor", studiile indicând o trecere într-un timp relativ scurt, de la consumul de droguri uşoare - canabis, marijuana - la consumul de droguri tari (heroina şi drogurile de sinteză). Consumul de heroină injectabil






























Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu